Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Osman Kavala ve salyangozlar: Bir tecrit operası

İki buçuk yıldır tutuklu olan iş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala için İngiltere merkezli topluluk Opera Circus 10 dakikalık bir opera besteledi.

“Osman Bey ve Salyangozlar” isimli İngilizce opera, 21 Haziran’da Vimeo ve YouTube’ta yayınlandı. Opera, Nigel Osborne tarafından  “#osmankavalayaözgürlük” kampanyası için bestelendi.

“Hücrede yalnızım, çok mevsimdir çok”

Opera şu sözlerle açılıyor:

“Benim adım Osman, buradayım, sebep yok. Hücrede yalnızım, çok mevsimdir çok. Gündüzlerim gece, zaman geçmiyor. Düşümde ufuklar, gidecek yer yok.”

DW‘de yer alan habere göre, Osborne, 2014’te Salzburg’da Kavala ile sanat yoluyla barış inşa etme seminerinde tanıştı. Osborne, “Bana daha önce cömertliğinden, nezaketinden, saygınlığından bahsedildi. Bunu gördüm. Köprü inşa etmek için kültürü kullanarak yaptığı büyük işi biliyordum” dedi.

“Osman’ın kim olduğunu göstermenin güzel bir yolu”

Operanın fikri, Osman Kavala’nın hapishanede kalırken yemeğinden çıkan iki salyangozu beslemesine dayanıyor. Kavala, yeniden tutuklanmadan önce, 18 Şubat’ta, salıverildiğinde iki  salyangozu da yanında götürmek istemişti.

Salyangozlar hakkında bir opera yazma fikriyle uzun zamandır haşır neşir olduğunu belirten Osborne, Kavala’nın “doğa ve güzellik sevgisini göstermeye dair bir fırsat” olarak görerek yola çıkmış.

“Bu adam en korkunç şartlarda bile salatasından çıkan iki salyangoza bakabilmiş” diyen Osborne şöyle devam etti:

“Ve daha sonra bir saat boyunca serbest bırakılıp sonra yeniden tutuklandıktan sonra onlar için endişeleniyor. Bu, Osman’ın kim olduğunu göstermenin güzel bir yolu olduğunu düşündüm.

Karantinada kaydedildi

“Osman kültüre yardım etti ve dünyaya kültürle yardım etti, bu yüzden kültür dünyasının da Osman’a yardım etme zamanı geldi.”

Osborne, müziği nisan ayı başında iki gece boyunca, koronavirüs pandemisinin yükselişe geçtiği sırada yazdı. Aynı zamanda Ulusal Sağlık Servisi (NHS) için gün boyunca gönüllüydü. Opera Circus’un direktörü arkadaşı Tina Ellen Lee yapımcı olarak imza attı ve teknik ekibi toparladı.

Operada yer alan herkes koronavirüs nedeniyle karantina altında olduğu için kendilerini bir cep telefonuyla videoya çektiler. (AÖ)

Exit mobile version