Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Meis adası çevresinde Türkiye-Yunanistan gerginliği tırmanıyor

Ankara’nın 21 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında Meis adasının güney ve doğusunda Navtex yayınlamasının ardından gerilim tırmandı. ABD devrede, MGK toplanıyor..

Türkiye 21 Temmuz’dan itibaren Meis adası çevresinde sismik araştırma faaliyetlerine dair bir Denizcilere Duyuru (NAVTEX) yayınlamıştı. Yunanistan ise bu araştırmanın yapılacağı bölgenin kendi kıta sahanlığında kaldığını savunuyor.

Türkiye’nin güneyinde Antalya, Kıbrıs ve Girit Adası arasında kalan bölgede yapılacak sismik çalışmaların Oruç Reis, Ataman ve Cengiz Han isimli gemilerle gerçekleştirileceği belirtildi.

Gelişme üzerine Kıbrıs Rum Kesimi’nde bulunan Yunan Genel Kurmay Başkanı Konstantinos Floros ülkesine dönüşünü hızlandırdı ve Yunan Ordusu’nda yaz tatillerinin askıya alındığı öğrenildi.

Türkiye kendi kıta sahanlığı içinde değerlendirdiği bu alanlarda doğalgaz kaynakları aramanın egemenlik hakkı olduğunu savunuyor.

Türkiye’nın Yunanistan’a ait Meis adasının çevresinde sismik arama gemisi gönderme planlarına Yunanistan ve Amerika Birleşik Devletleri’nden uyarı geldi.

“YAPTIRIMLARDAN BAŞKA SEÇENEK KALMAYABİLİR”

Yunanistan, Ankara’nın Akdeniz’de doğalgaz arama faaliyetlerini sürdürmesi halinde, Avrupa Birliği’nin uygulayacağı yaptırımlar dışında seçenek kalmayacağını bildirdi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise Atina’yı ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’a ‘‘Türkiye, ne yazık ki bir bütün olarak Yunanistan’a, (Güney) Kıbrıs’a ve Avrupa Birliği’ne (AB) karşı düşmanca eylemlerine bir yenisini ekledi’’ dedi.

‘‘Yunanistan’ın ve Kıbrıs’ın egemenlik haklarını sorgulamak Avrupa’nın haklarını sorgulamaktır’’ diyen Miçotakis, ‘‘Müttefiklerimizin desteğine güveniyoruz. Türkiye bu yolda ilerlemeye devam ettiği sürece Türkiye’ye yaptırım uygulanması tek seçenek olacaktır’’ diye konuştu.

NATO VE BM NEZDİNDE GİRİŞİM

Türkiye’deki Yunan Büyükelçiliği Türk Dışişlerine konuyla ilgili rahatsızlığını iletirken Yunan yetkililer aynı zamanda NATO ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde de konunun gündeme getirildiğini duyurdular.

Yunanistan Dışişleri’nden yapılan resmi açıklamada da şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’nin yeni bir yasa dışı Navtex yoluyla Akdeniz’de atacağını duyurduğu adım bölgemizdeki tansiyonu yükseltecek bir girişimdir. Bu durum Türkiye’nin uluslararası hukuku ve uluslararası deni hukukunu ihlal etmek konusundaki ısrarını göstermektedir. Türkiye’ye derhal egemenlik haklarımızı, bölgede barışı ve güvenliği ihlal eden yasa dışı faaliyetlerini sonlandırması çağrısı yapıyoruz.”

ABD VE YUNANİSTAN SAVUNMA BAKANLARI GÖRÜŞTÜ

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, Doğu Akdeniz’de yaşanan son gelişmelere ilişkin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İkili, Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika’da tüm tarafların uluslararası normlara uyması ve itidali sürdürmesi gerektiği konusunda mutabık kaldı.

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan yazılı açıklamada, görüşmede, ABD ve Yunanistan arasındaki “güçlü savunma iş birliğinin” ele alındığına işaret edilen açıklamada, geçen ekim ayında ABD-Yunanistan Ortak Savunma İş Birliği Anlaşmasının güncellenmesinin iki ülke arasındaki ortaklık için yeni fırsatlar doğurduğu vurgulandı.

ABD: PLANLARI ASKIYA ALIN

Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelere ilişkin Amerikan Dışişlerinden yapılan resmi açıklamada ise ABD’nin gelişmelerden haberdar olduğu ve Türkiye’ye duyurulan planları askıya alması ve bölgede tansiyonu arttıracak adımlardan ve operasyonlardan kaçınması çağrısı yapıldı.

MGK TOPLANIYOR

Bu arada konu Ankara’da Milli Güvenlik Kurulu (MGK) temmuz ayı olağan toplantısında ele alınacak.

Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) öncesi yapılacak toplantının ana gündemini, Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye’deki gelişmeler oluşturacak. Libya’da Hafter’i destekleyen Mısır yönetimi, Libya’ya asker gönderme kararı almıştı.

“YUNANİSTAN’IN İDDİALARINI REDDEDİYORUZ”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan’ın Türkiye’nin Akdeniz’deki sismik araştırma faaliyetlerine yaptığı itiraz hakkında bir açıklama yaptı.

Aksoy, “Yüzölçümü 10 kilometrekare olan, Anadolu’ya 2 km, Yunan ana karasına ise 580 km uzaklıkta olan bir adanın 40.000 kilometrekare genişliğinde kıta sahanlığı alanı yaratması rasyonel ve uluslararası hukuka uygun bir tez değildir. Bu nedenle Yunanistan’ın bu iddialarını reddediyoruz” dedi.

Aksoy Yunanistan’ın itirazı hakkında “Oruç Reis gemimizin araştırma yapacağı deniz alanı, ülkemizin Birleşmiş Milletler’e bildirdiği kıta sahanlığı sınırları ve 2012 yılında Hükümetimizce TPAO’ya verilen ruhsat sahaları içindedir. Sözkonusu sahanın bir bölümünde Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemimiz esasen geçmiş yıllarda faaliyette bulunmuştu” dedi ve ekledi:

“Hal böyle olmasına rağmen Yunanistan bu araştırma faaliyetimize itiraz ederek, araştırma sahasının kendi kıta sahanlığında olduğunu iddia etmiştir. Yunanistan bu iddiasını başta Meis olmak üzere, kendi ana karasından uzaktaki adalarının varlığına dayandırmaktadır. Yunanistan’ın bu maksimalist kıta sahanlığı iddiası uluslararası hukuka, içtihata ve mahkeme kararlarına aykırıdır.”

Exit mobile version