Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Halkbank davasında yeni duruşma süreci başlıyor

ABD’de NewYork Güney Başsavcılığı tarafından Halkbank hakkında açılan davada yeni duruşma süreci başlıyor. Halkbank davasında ara duruşma ve jürili duruşmaların takvimi belirlendi.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre Halkbank davasında avukatlar Robert M. Cary, Simon A. Latcovich, James W. Kirkpatrick ve Damayanti Desai mahkemeye reddi hakim talebinde bulundu. Halkbank, hakim Richard Berman’ın Fethullah Gülen ile bağlantısı olduğu iddiasıyla davadan alınması istedi. Bu talebe savcılığın itiraz dilekçesi sunacağı öğrenildi Halkbank’ın reddi hakim talebi önümüzde ay hakim Berman tarafından yapılacak yeni ara duruşmada karara bağlanacak.

Hakim Richard Berman, Halkbank’ın jürili duruşmalarının 2022 yılında yapılması talebini de kabul etmedi. Hakim Berman, Halkbank davasında jürili duruşmaların 1 Mart 2021 yılında başlamasına karar verdi.

Hakim Berman, Halkbank’ın seri duruşmalarında yer alacak 12 jüri üyesinin ise 23 Şubat tarihinde belirleneceğine, jürili duruşmalar öncesinde yapılacak yazılı başvuruların 21 Aralık tarihinde sona ereceğine ve son ara duruşmanın ise 14 Ocak 2021’de yapılacağına hükmetti.

Halkbank’la ilgili hazırlanan 45 sayfalık iddianamede, “ABD’yi dolandırmak amacıyla komplo kurmak, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı ihlal etmek için komplo kurmak, bankacılık dolandırıcılığı, bankacılık dolandırıcılığı yapmak amacıyla komplo kurmak, kara para aklamak ve kara para aklamak amacıyla komplo kurmak’ gibi suçlamalar yapılıyor.

New York Manhattan Federal Mahkeme savcısı Geoffrey S. Berman tarafından hazırlanan iddianamenin, Reza Zarrab ve Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın yargılamaları sırasında verdiği ifadelerden yola çıkarak oluşturulduğu söyleniyor.

Zarrab ve Hakan Atilla davasında da savcılık görevi yapan Berman, “İran’ın Türkiye’nin ulusal petrol ve doğal gaz şirketine petrol ve doğal gaz satışından elde ettiği gelirin Halkbank’taki hesaplara aktarıldığı, bu hesapların İran Merkez Bankası, İran Ulusal Petrol Şirketi ve Ulusal İran Gaz Şirketi adına olduğunu” öne sürüyor.

İddianamede Zarrab’ın eski Bakan Mehmet Zafer Çağlayan’a 70 milyon (dolar, euro ve Türk parası) rüşvet verdiği iddiası ve eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın aldığı iddia edilen rüşvet ve ilişkilere yer veriliyor.

Hakan Atilla geçen yıl temmuz ayında tahliye edilmiş, Türkiye’ye dönmüştü.

Halkbank davasına da Zarrab ve Hakan Atilla davasını yürüten Hâkim Richard Berman bakıyor

Exit mobile version