Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Euro tüm zamanların rekorunu kırdı

Euro, Türk lirası karşısında 8.2178 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Euro/TL kurundaki bu yükseliş, euronun gün içinde dolar karşısında değer kazanmasından destek buldu. Güne 7.97 seviyelerinde başlayan kur, ilk önce 8 seviyesini aştı. Kademeli yükselişini sürdüren kur akşam saatlerinde çıkışını hızlandırdı ve 8.20 seviyesini aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Daha sonra bir miktar gerileyen euro/TL TSİ 21:20 sıralarında 8.07 seviyelerinde seyrediyordu.

Dolar/TL de bu harekete paralel olarak yükseldi. Kur gün içinde uzun süre 6.8450 seviyelerinde yatay seyretikten sonra kademeli olarak yükselmeye başladı.

Akşam saatlerinde bir ara 6.9835 liraya kadar çıkarak 14 Mayıs’tan beri en yüksek seviyesine ulaşan dolar daha sonra 6.88 civarına çekildi.

Rabobank gelişen piyasalar stratejisti Piotr Matys, Financial Times’a yaptığı değerlendirmede, “Bu hareket Türk lirasına yönelik beklentilerin zayıf kaldığını gösteriyor” dedi.

Matys, liranın euro karşısındaki hareketinin “temel olarak” euronun son iki yılın en düşük seviyesine inen dolar karşısındaki rallisinden destek bulduğunu sözlerine ekledi.

Para Analiz’de yer alan habere göre ise dolar artık güvenli liman ünvanını yitirdi. Covid-19’da ikinci dalga başlarken, para hızla altına ve gümüşe kayıyor.

Gelişmiş Ülke borsaları keyifsiz ve yatay bir seyir izlerken, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Ülkeler = GOÜ) Hisse Endeksi Latin Amerika açılışında %0.6 primli. Önde gelen GOÜ FX dolara karşı değer kazanımını sürdürürken, TL  kamunun sabit kur çıpası nedeniyle, Euro’ya karşı değer yitiriyor. Bugün açıklanan 4 Temmuz  güven endeksinin  ve çifte sıfır atılmasının Borsa’ya katkısı sadece %0.42 prim oldu.

Reuters’e göre, bir çok GOÜ FX dolara karşı değer kazanırkene, dolardan kaçış artık risk iştahında coşmanın etkisini yansıtmıyor. ABD’de süregelen salgın, İkinci Mali Destek Paketi’nin gecikmesi ve bir çok kentte patlak veren şiddet içeren toplumsal protestolar dolar fiyatlamasında öne çıktı.

FXTM strateji direktörü Hussein Sayed, “Artık alemin kralı dolar değil” diye ilan ediyor. “ABD-Çin gerginliği, hızla yükselen Covid-19 vakaları gibi kötü haberlerin dolara kaçış tetiklemesi beklenirdi, ama olmadı”.

Reuters’e göre ABD büyüme öngörüleri 2021 için de düşmeye başladı. Çarşamba akşamı açıklanacak Fed FOMC kararı çok yakından izlenecek. Bazı yatırımcılar ABD ekonomisinin tökezlemesinin Fed’i ek parasal genişleme ilan etmeye zorlayacağını düşünüyor. İkinci bir kamp ise Fed’in çok uzun süre sıfır faizde kalacağına dair taahhütler açıklamasını bekliyor.

Exit mobile version