Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Deniz kuvvetleri haricinde Türkiye’ye artık silah satmıyoruz

[

Almanya, BM’nin Libya’ya yönelik silah ambargosu kararını denetlemek için Avrupa Birliği (AB) tarafından başlatılan İrini misyonu çerçevesinde Libya açıklarına asker gönderecek.

Almanya, Libya’da çatışan taraflara yasa dışı yollarla silah temin edilmesini önlemek üzere alınan Birleşmiş Milletler kararını denetlemek üzere Akdeniz’e asker gönderecek. Bölgeye gönderilecek Alman askerleri, Avrupa Birliği’nin (AB) İrini misyonu kapsamında silah ambargosunun uygulanıp uygulanmadığını kontrol edecek.

Alman medyasına göre, “Hamburg” adlı fırkateyn, İrini misyonu kapsamında görev yapmak üzere gelecek hafta 250 askerle birlikte yola çıkacak. Fırkateynin ağusutos ayı ortasında, Libya açıklarında göreve hazır olacağı belirtildi.

Geçtiğimiz nisan ayında başlatılan AB’nin İrini misyonu, Libya’ya yasa dışı yollardan silah girmesini engellemek, Libya sahil güvenliğini eğitmek ve hem insan hem de petrol kaçakçılığını önlemeyi hedefliyor.

Avrupa Birliği için Libya’da siyasi çözüm bulunması, bu ülkeden Avrupa’ya yönelik göç nedeniyle de önemli. Ülkedeki çatışma ortamının insan kaçakçılarının da işini kolaylaştırdığı belirtiliyor.

Alman meclisi, mayıs ayında İrini misyonuna askeri destek vermeyi kabul etmişti.

LİBYA’YA YÖNELİK BM SİLAH AMBARGOSU

Libya’da çatışan Fayiz es Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükumeti (UMH) ve General Halife Hafter’in birlikleri farklı ülkeler tarafından destekleniyor. Son olarak Libya’da siyasi bir çözüm bulunması için geçtiğimiz ocak ayında Berlin’de düzenlenen Libya konferansında, aralarında Türkiye’nin de olduğu katılımcı ülkeler, Libya’da silah ambargosuna uyulması konusunda uzlaşma sağlamıştı.

Silah ambargosunu ihlal eden ülkeler arasında Hafter’i destekleyen Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır da gösteriliyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, şubat ayında yaptığı açıklamada, sevkiyatlarla ilgili Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Rusya ve Türkiye’nin adını anarak silah ve paralı savaşçı sevkiyatının sürmesini “skandal” olarak nitelemişti.

Libya‘ya yönelik silah ambargosu kararı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) 2011 yılında alındı. Karar geçtiğimiz haziran ayında oy birliğiyle bir yıl daha uzatıldı.

SUUDİ ARABİSTAN’DAN MISIR’A LİBYA DESTEĞİ

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, Suudi Arabistanlı mevkidaşı Prens Faysal bin Farhan al-Saud’u Kahire’de ağırladı. Libya krizinin masaya yatırıldığı görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Libya’da siyasi çözümü desteklemeye devam edeceklerini belirten Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, ulusal güvenliklerini ve çıkarlarını korumak için belirledikleri çizgilerin aşılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Suudi Bakan ise Libya’da Mısır’ın pozisyonunu desteklemeye devam edeceklerini yineledi.

Libya’da Halife Hafter güçlerini destekleyen Mısır, Türkiye destekli Trablus hükumetinin Sirte’ye girmesi durumunda doğrudan askeri müdahalede bulunacağını duyurmuştu.

Bu kapsamda Mısır meclisi, geçtiğimiz günlerde Devlet Başkanı Abdülfettah Es-Sisi’ye Libya’ya asker gönderme konusunda yetki veren bir tezkereyi kabul etmişti.

Exit mobile version