Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Darbe girişimini önceden biliyorduk, Akar’a haber verdik

Darbe girişimini Rusya’dan sonra Yunanistan’ın da önceden Akar’a bildirdiği netleşti. Yunan Genelkurmay Başkanı o gün Erdoğan’ın hareketlerini de izlediklerini açıkladı.

Yunanistan’ın eski Savunma Bakanı Evangelos Apostolakis, 15 Temmuz 2016 günü öğleden sonra Türkiye’de bir darbe planlandığının haberini aldıklarını, Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) başkanının Türkiye Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar’ı uyardığını söyledi. Yunan Savunma Bakanı ayrıca, Erdoğan’ı almak için bir uçağın hazır olduğunu bildiklerini de söyledi. Bakan, Yunanistan’ın Erdoğan’ı almak için helikopter gönderme hazırlığı yaptığı bilgisini ise “ne doğrularım ne de reddederim” diyerek ortada bıraktı.

Eski bakan Apostolakis, darbe başladıktan sonra Türk mevkidaşı ile görüşmeye çalıştığını ancak telefonların kapalı olduğunu kaydederek, “Erdoğan’ın hareketlerini izliyorduk, onun bir otelde olduğunu biliyorduk ve bir noktada bir uçağın onu alacağını gördük” ifadelerini kullandı.

AKAR’A BİLGİ VERDİK

15 Temmuz darbe girişimi sırasında dönemin Yunanistan Genelkurmay Başkanı olan Evangelos Apostolakis o gece Yunan tarafında yaşananları ilk kez açığa çıkardı.

Yunan MEGA televizyon kanalının akşam ana haber bültenine konuşan Yunanistan’ın eski Savunma Bakanı 15 Temmuz 2016 tarihinde “öğle saatlerinde daha darbe planladığına dair bilgilerinin olduğunu” söyledi.

Apostolakis “Akar, Yunan İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı ile bir görüşme yaptı ve  Yunan İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı bu yönde duyum aldıklarını kendisine iletti. Komutanları çağırıp onlara bu olasılıktan bahsetti ancak onlar da bir şey bilmiyorlardı” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’IN HAREKETLERİNİ TAKİP EDİYORDUK

Eski Yunan Genelkurmay Başkanı devamında ise şunları söyledi:

“Gece darbe başladığında, iletişime (Akar ile) geçmeye çalıştım, telefon yoktu. Erdoğan’ın hareketlerini takip ediyorduk, bir otelde olduğunu biliyorduk. Bir ara onu almaya giden bir uçak olduğunu gördük.”

Gerekmesi durumunda Yunanistan’ın Recep Tayip Erdoğan’ı almak için bir helikopter göndermeye hazır olup olmadığına dair ise yorum yapmaktan kaçınan Apostolakis şöyle konuştu:

“Size sadece şunu söyleyebilirim: Yunanistan hazırdı, çünkü darbe gelişebilir ve kaçmak için veya iç meselelere tepki olarak Yunanistan’a gelmeye çalışan insanlar olabilirdi. O gece iyi bir hazırlık söz konusuydu. Bütün donanma dışarıdaydı. İlk gelen bilgiler darbenin başarılı olduğu ve Erdoğan’ın kaybettiği yönündeydi. Gece saatlerinden itibaren durum değişmeye başladı.”

‘DEDEAĞAÇ’A GELEN 8 TÜRK SUBAYINI GERİ GÖNDERMEYE HAZIRDIK’

Yunanistan’ün popüler televizyon kanallarında Mega’ya çarşamba akşamı bir söyleşi veren Apostolakis, Yunanistan’ın 15 Temmuz gecesi yaşanan başarısız darbe girişimi sonrasında Dedeağaç’a askeri helikopterle gelen sekiz Türk subayını da Recep Tayyip Erdoğan hükümetine geri göndermeye hazır olduklarını, ancak Türk tarafı ile bir türlü iletişim kurulamadığı öne sürdü.

‘TÜRK SUBAYLARININ İADESİ GECİKİNCE İLTİCA PROSEDÜRÜ BAŞLADI’

Apostolakis, “Sekiz asker barındıran helikopter iniş yaptığında bile, helikopteri kabul etmemek için girişimde bulunduk ancak Türkiye tarafından kimse ile iletişime geçemedik” ifadelerini kullandı. “Helikopter indiğinde, Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar ile temasa geçmeye çalıştım, çünkü bu konu başta çok daha sorunsuz kapanabilirdi” diyen Apostolakis, Türk subaylarının iadesi gecikince, iltica prosedürünün başladığını, hukuki sürece ise müdahalenin söz konusu olmadığını ve artık bir şey yapılamadığını belirtti.

‘DARBE PLANLANDIĞI DUYUMUNU ALDIK ANCAK AKAR’A ULAŞAMADIK’

Eski Bakan, “Bu noktada, biz subayları kabul etmeden önce, yapılması gereken iletişim kurmaktı” diyerek, 15 Temmuz günü öğleden sonra bir darbe planlandığının duyumunu aldıklarını, Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) başkanının Akar’ı uyarmak istediğini fakat irtibat kurulamadığını aktardı. Eski Yunanistan Silahlı Kuvvetleri komutanlarından olan Apostolakis, Yunanistan’ın gerekli görüldüğü takdirde Erdoğan’a yardım etmek için helikopter göndermeye hazır olup olmadığını açıklamayı reddetti: “Ne onaylayabiliyorum ne de reddedebiliyorum. Önemli olan iletişimde olabilmekti, bizi yanıtsız bıraktılar. Sanırım bu konuda çok iyi bir duruş sergiledik.”

Exit mobile version