Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bölgesel aktörlerin askeri müdahale tehditleri tehlikeli

Avrupa Birliği (AB), Libya’da bölgesel aktörlerin yaptığı askeri müdahale tehditlerinin “tehlikeli” olduğu uyarısında bulundu. Bu arada ABD Başkanı Trump ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Al Nahyan, Libya konusunu görüştü.

Avrupa Birliği (AB), Libya’daki çatışmada faal olan bölgesel aktörlerin yaptığı askeri müdahale tehditlerinin “tehlikeli” olduğu uyarısında bulundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Libya’da tek seçeneğin müzakere edilmiş siyasi çözüm olduğunun altı çizildi.

Açıklamada, tüm tarafların Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki Berlin Süreci’nde önemli taahhütlerde bulunduğuna dikkati çekilerek, bunların somut adıma çevrilmesi gerektiği ifade edildi.

AB’nin uluslararası ve bölgesel olmak üzere tüm taraflarla diyaloğu sürdüreceği belirtilen açıklamada, “Libya’daki bölgesel aktörlerin harekete geçilmesi yönündeki çağrılarına son vermesi gerekiyor. Askeri müdahale tehditleri tehlikeli ve Libya’daki taraflar arasındaki çatışma ve gerginliği artırma potansiyeli taşıyor.” vurgusu yapıldı.

Mısır Meclisi, Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’ye “Libya’ya müdahale” yetkisi veren bir tasarıyı onaylamıştı.

Libya ise karara tepki vermiş, “Mısır Meclisinin, silahlı kuvvetlerini batı sınırının dışına göndermek için dün verdiği onay, Libya’ya savaş ilanıdır, Arap Birliği ve BM anlaşmalarının ihlalidir.” açıklamasında bulunmuştu.

TRUMP VE NAHYAN LİBYA’YI GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Donald Trump ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan, yaptıkları telefon görüşmesinde Libya’da gerginliğin azaltılmasını ele aldı.

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Judd Deere, görüşmeye ilişkin “İki lider, yabancı güçlerin çıkarılması ile Libya’da gerginliğin azaltılması da dahil birçok konuyu ele aldı”  ifadelerini kullandı.

rilen açıklamada, Trump ve El Nahyan’ın ABD ile BAE arasındaki stratejik ilişki ve ortaklığı da konuştuğu

Trump, pazartesi günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile ayrı ayrı yaptığı telefon görüşmelerinde Libya meselesini ele almıştı.

Exit mobile version