Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ayasofya ile işsizliğin, adaletsizliğin üstü örtülmeye çalışılıyor!

Ayasofya’nın tekrar camiye çevrilmesini değerlendiren İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, işsizliğin, yoksulluğun, adaletsizliğin üstünün bu kararla kapatılmaya çalışıldığını belirtti. Nor Zartonk İnisiyatifi Üyesi Murat Mıhçı ise Lozan Anlaşması 42. maddenin ihlal edildiğini savundu.

HDP’nin Hatay’da düzenlediği ‘Halklar ve İnançlar’ buluşması katılımcısı bağımsız İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, Gazeteduvar’dan Burcu Özkaya Günaydın’a Ayasofya’nın tartışma konusu yapılarak tuzağa düşüldüğünü söyledi. “Hukuksuzluğun, haksızlığın üstü örtülmeye çalışılıyor. Problem, ayıp ne kadar büyükse örtü o kadar büyük olmalı” ifadesini kullandı.

SEMBOL ESERLER HAKKINDA KONSENSÜSE ULAŞILMALI

Batı’nın Ayasofya yaklaşımını da ‘ikiyüzlü’ diye değerlendirip Endülüs misalini verdi: “Endülüs sıradan bir yer değil. Aydınlanmayı tetikleyen, çoğulcu bir medeniyet. Orada bugün Kordoba adlı şehrin eski ismini taşıyan Kurtuba Mescidi var. Muhteşem bir yapı. Mescidi iptal edip, müze yapıp, üstüne de Kordoba katedrali eklemişsiniz ama bana Ayasofya’dan bahsediyorsunuz. Sadece İstanbul’da değil, dünyada sembolleşmiş eserler hakkında konsensüse ulaşılmalı.”

KURTUBA’YA, İŞBİLİYE’YE SUSAN UNESCO AYASOFYA’YA SES ÇIKARIYOR

UNESCO’nun Ayasofya’ya ses çıkarıp, yine UNESCO korumasındaki Kurtuba Cami’nin Kordoba Katedrali, İşbiliye Cami’nin Sevilla Katedrali yapılmasına sustuğunu vurgulayan İslam, “Bunu görmüyorsanız Ayasofya’yı konuşamazsınız. Ama oradan bakmıyorum. Batı’nın yanlışı onların sorunu. Müslümanların ahlakı ile meseleye baktığımızda şunu görüyoruz ki Müslümanlar gittikleri her yerde diğer dinlerin garantörü olmuş, ibadethanelerine karışmamıştır. Ben buradan bakıyorum olaya” dedi.

MÜZEYE DÖNÜŞTÜRME KARARI DA DİNDAR HALKA RAĞMEN ALINDI

Ayasofya’nın müze yapılmasının dindarlara rağmen olduğunu, bunun resmi ideolojinin, dindar halkın fikrine hiç saygı göstermeden aldığı bir karar olduğunu kabulle konuya bakmak gerektiğini kaydederek “İçeride nezaket, dışarıda diplomasi… İbadethane olması dışında kültürel niteliğinin korunması ve dışarıda Müslümanları ve camileri hedef haline getirmemek üzerine çalışılmalı” diye konuştu.

LOZAN’IN 42. MADDESİNİN İHLALİ ANLAMINA GELİYOR

Nor Zartonk İnisiyatifi üyesi Murat Mıhçı ise “Bu hamle Lozan Anlaşması 42. Maddesi ihlali anlamına geliyor.42. Madde her iki tarafın da kilise, havra gibi mülklerinin korunmasındaki söz birliği imzasıdır. Aslında mülkü cami yapmaktan öte Lozan’ın ihlali olarak görmek lazım” görüşünü dillendirdi.

Exit mobile version