Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Atilla Yeşilada: Sonbaharda konkordato dalgası başlayabilir

TCMB verilerine göre, 26 Haziran itibarıyla ticari krediler yılbaşından bu yana yüzde 23.4 artış gösterdi.

Kredi faizleri de 21ci Yüzyılın en düşük düzeyinde. Hükümet, koronayla mücadele paketi kapsamında, özel sektör ve işini kaybedenleri desteklemek için TL 260 milyar harcadığını öne sürüyor. Bu avantajlara bir de BDDK’nın makro-ihtiyatı kuralları gevşetmesi sonucu bankaların rahatlıklı batık kredileri “yüzdürmesi”   eklendi. Ama ya delik çok büyük, ya da sayısı gittikçe artan işletmeler artık krediyle kurtulamayacaklarını, çünkü asıl sorunun satış yetersizliği olduğunu anlayıp iflas ve konkordato sürecine giriyor.

Anadolu basını taramamızda, Haziran sonundan bu yana iflas ve konkordato sürecine giden şirketlerin kısmi bir listesini hazırladık. Bunları sunalim önce:

Gazeteci Dinçer Gökçe’nin Twitter’dan yaptığı paylaşıma göre, tekstil sektörünün önemli isimlerinden olan iş insanı Mustafa Onbaşıgil, sahibi olduğu Theorie mağazaları için konkordato istediği, mahkemenin de, Onbaşıgil’in iki şirketi için tedbir kararı verdiği öğrenildi. Yine  Dinçer Gökçe’nin iddiasına göre, onlarca şubesi buluna Komşufırın da konkordato ilan etti.

Mustafa Onbaşıgil, 4 yıl önce, iflas eden Park Bravo’yu satın alacaklarını duyurmuştu.

Gazeteci Dinçer Gökçe, Twitter’dan yaptığı paylaşımında konuyla ilgili olarak, “Tekstil sektörünün önemli isimlerinden Mustafa Onbaşıgil, sahibi olduğu Theorie mağazaları için konkordato istedi. Mahkeme, Onbaşıgil’in iki şirketi için tedbir kararı verdi. Kaderin cilvesi, Mustafa Onbaşıgil, 4 yıl önce, iflas eden Park Bravo’yu satın alacaklarını açıklamıştı.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de neredeyse her gün dev şirketlerle ilgili iflas veya konkordato ilanı haberleri geliyor. Kocaeli’de faaliyet gösteren Duy Taş Hafriyat, konkordato ilan etti.

Koronavirüs salgını da iflas haberlerini tetikledi. Uzmanlara göre şirketleri karanlık bir dönem bekliyor. Şirketlerden iflas ve konkordato haberleri de gelmeye devam ediyor.

Kocaeli’de faaliyet gösteren Duy Taş Hafriyat, konkordato ilan etti. Kocaeli Denge’de yer alan habere göre Kocaeli 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirket hakkındaki başvuruda konkordato ilan etti.

Koronavirüsün de etkisiyle turizm sektöründe çöküş başladı. İflas ve konkordatodan kurtulamayan işletmeler ise icra ile boğuşuyor. Antalya-Manavgat’ta bulunan 5 yıldızlı otel ve golf sahası, 360 milyon liraya icradan satışa çıkarıldı.

Altı yıl önce iflas erteleme kararı alan ve otellerini bir bir satarak turizm sektöründen çekilen Silkar’a ait Manavgat’taki Lykia World otel ve golf tesislerini icra yoluyla satılığa çıkarıldı.

Manavgat 2. İcra Dairesi Müdürlüğü, Manavgat’ta bulunan Lykia World Antalya oteli ile otele ait golf sahasını ve diğer üniteleri 360 milyon lira muhammen bedelle icradan satışa çkardı.

Söz konusu taşınmazlar üzerinde Akbank, Bank Pozitif ve Kalkınma Bankası’nın ipotekleri ve istifade etme hakkının bulunduğu belirtildi.

Burhan Bey, sen dünyayı bilen insansın onun için turizme başla.” Dönemin Cumhurbaşkanı Turgat Özal’ın bu ‘görevlendirmesi’ ile turizm yatırımlarına 1985’te başladı Burhan Silahtaroğlu…

Önce Robinson Club Çamyuva, sonra da Robinson Club Pamfilya, Kapadokya Lodge, Lykia World Ölüdeniz Village, Lykia World Residence yatırımları geldi.

2008’de yapılan 1200 yataklı Lykia World Antalya oteli ve 18 delikli Lykia Links golf sahası da eklendiğinde, turizm sektörüne 5 bin yatakla, 400 milyon Euro’nun üzerinde yatırım yapmış bir grup oldu Silkar.

Denizli’nin eski ve köklü firmalarının başında gelen ve sektörde 4 yıllık tecrübesi bulunan Asil Nakış Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, 3 aylık geçici konkordato ilan etti.

Denizli’nin en köklü ve sektör tecrübesine sahip firmaların başında gelen Asil Nakış Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ve aynı ailenin diğer şirketi Sembol Dış Ticaret Limited Şirketi, corona virüs sürecinin ardından 3 aylık geçici konkordato alan ilk firma oldu.

Gıda ve içecek, organize perakende, eğlence-kültür  ve turizm sektöründen edindiğimiz doneler şirketlerin müşteri ve kar eksikliğinden şikayetinin istisna değil, ekonomi çapında bir sorun olduğunu anımsatıyor.

Reel sektör umudunu yerli turizme ve Kurban Bayramı tatiline bağladı. Eğer sonbaharda iç talep hala yatay seyrederse, ya da Covid-19’un ikinci dalga yapması sonucu insanlar gönüllü olarak eve kapanırsa, sonbaharda ekonomiyi titretecek bir konkordato dalgası başlayabilir.

Makro-veriler düzelme gösterebilir, ama sonucu görmek için “sahaya inmek” lazım. Saha ise kan gölü.


Bu yazı Para Analiz’den alınmıştır

Exit mobile version