Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AKP’nin 9 maddelik sosyal medya sansürü teklifinin detayları belli oldu

AKP sosyal medyaya ilişkin bazı düzenlemeleri içeren yasa teklifini Meclis’e sundu. Teklifle sosyal ağ sağlayıcılara Türkiye’de temsilci bulundurma, kullanıcı verilerini paylaşma, yasada bulunan gerekçelerle yapılan başvurularda içerik erişim engelleme yerine içerik çıkarma ve 6 ayda bir rapor verme gibi birçok yükümlülük getiriliyor. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılar, teklifin yasalaşması durumunda 10 milyon liraya vara para cezasından reklam yasağı ve internet trafiği bant genişliğinin daraltılmasına (yani kullanıcıların söz konusu sosyal ağ sağlayıcıya erişiminin yavşalatılmasına) kadar birçok ceza alabilecek.

TEMSİLCİ BULUNDURMA ZORUNLULUĞU

Teklife göre sosyal ağ sağlayıcılara birçok yükümlülük ve idari para cezası geliyor. Tekifin bu haliyle kabul edilmesi durumunda, Türkiye’den günlük erişimi 1 milyon fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıların yetkili en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirlemesi öngörülüyor.

Bu temsilci, kişiler tarafından özel hayat gizliliğinin ve kişilik haklarının ihlali kapsamında yapılacak başvuruların cevaplandırılması ve yetkili makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin gereğinin sağlanması amacıyla görev yapacak.

Temsilci belirlenmemesi durumunda iki aşamalı idari para cezası, devamında reklam yasağı ve iki aşamalı internet trafiği bant genişliğinin daraltılması öngörülüyor.

Sosyal ağ sağlayıcının yapılan bildirimlere, tanınan sürelere, verilen idari para cezalarına ve reklam yasağına rağmen temsilci belirlememesi durumunda ise hakim kararıyla soyal ağ sağlayıcının internet trafiği birinci bant genişliğinin birincide yüzde 50, ikincide de yüzde 50 ila yüzde 90 oranında daraltılabilmesi öngörülüyor.

İkinci kez verilecek bant daraltılması kararında sosyal ağ sağlayıcı tarafından verilen hizmetin niteliğine göre ölçülü ve ulaşılmak istenen amaçla uyumlu bir oran belirlenecek.

Yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında verilecek idari para cezası 10 bin lira ile 100 bin arasından 1 milyon TL’ ile 10 milyon TL arasına çıkarılacak.

6 AYDA BİR RAPOR YAYINLANMAZSA 10 MİLYON TL CEZA

Yine günlük erişimi bir milyondan fazla ola yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına kişilik haklarının ihlali ve özel hayatın gizlilğinin ihlali durumunda kişiler tarafından yapılacak başvuruları cevaplandırması için 48 saat süre verilecek.

Cevabın olumsuz olması halinde sosyal ağ sağlayıcıya gerekçe gösterme zorunluluğu getirilecek. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen ağ sağlayıcıya 5 milyon TL idari para cezası verilecek.

Ağ sağlayıcıların adli ve idari merci kararları ile kullanıcıların taleplerini hagi oranda ve ne kadar sürede yerine getirdiklerinin tespiti için istatiksel ve kategorik bilgileri içeren raporları Türkçe olarak sunmaları istenecek ve sosyal ağ sağlayıcı tarafından yayımlanacak. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda 10 milyon TL para cezası verilecek.

KULLANICI VERİLERİ TÜRKİYE’DE OLACAK

Bu ağ sağlayıcıların Türkiye’deki kullanıcılarının verilerini Türkiye’de barındırma yönünde gerekli tedbirleri almaları düzenlenecek. Hukuka aykırılığa hakim veya mahkeme kararıyla tespit edilen içeriğin sosyal ağ salaycıya bildirilmesine rağmen 24 saat içerisinde içeriğin çıkarılmaması ve erişimin engellenmemesinden doğan zararlar tazmin edilecek.

ERİŞİM ENGELLEMESİ YERİNE İÇERİK ÇIKARMA GELİYOR

İnternet ortamında intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş ve kumar oynanması gibi yayınlarla ilgili verilen erişim engellenmesi kararı yerine mümkün olduğu durumlarda içeriğin çıkarılması kararı verilecek.

İnternet ortamında kişilik haklarının ihlal edilmesine ilişkin durumlarda da içeriğin çıkarılması kararı getiriliyor.

Ayrıca söz konusu içeriğin kaldırılmasına rağmen arama motorlarında listelenmesine ilişkin de bir düzenleme getirilerek burada da başvurucunun adı ile ihlale konu içeriğin ilişkilendirilmemesi isteniyor.

AKP: MÜDAHALE EDİLEBİLECEK

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, sosyal medya düzenlemesinin hakaret ve tacize son vermek istenildiği için yapıldığını savundu.

Sosyal ağ sağlayıcılarına bir muhataplık oluşturmaya çalıştıklarını belirten Zengin, hak ihlali durumunda 24 saat içinde söz konusu içerik kaldırılmazsa bundan doğacak zararın tazmin edileceğini söyledi.

“Bazen yargı kararına başvuruyorsunuz sonuç alıyorsunuz ama daha sonra sizinle ilgili aramalar önünüze geliyor. İsimle ilgili sosyal ağın yan yana gelmemesi için bir talepte bulunabilecekler. Anayasa Mahkemesi ‘unutulma hakkından’ bahsediyor. Siz bir olayda ceza da almış olabilirsiniz. ‘Unutulma hakkı’ da evrensel açıdan da önemli bir imkan” diyen Zengin, geçmişe sünger çekileceğinin mesajını verdi.

Zengin, “Buradaki birinci önceliğimiz sosyal ağların hukuki bir zeminde hayatına devam etmesidir. Hukuk olmadan özgürlüğün devam etmesi mümkün değildir. Her şey yolunda gidiyorsa insanlar kişilik haklarına zarar vermeden, taciz etmeden, teröre destek vermeden istediklerini yazabilirler. İşler sınırlara dokunduğunda müdahale edilebilecek. Özgürlükler ve haklar arasında zor bir terazi. Bunu iyi kurduğumuzu düşünüyoruz” iddialarını öne sürdü.

ASIL UNUTTURULMAK İSTENEN HÜKÜMETİN SİYASİ GEÇMİŞİ

Akademisyen Yaman Akdeniz, Twitter hesabından teklifi yorumlayarak, sadece kişilik hakları ihlali gerekçesiyle erişim engellenmeyeceğini, içeriklerin de eğer tasarı kabul edilirse kaldırılabileceğini belirtti.

Yaman “Kişilik hakları ihlali gerekçesi ile sadece erişim engellenmeyecek, içerikler de tasarı kabul edilirse, çıkartılacak. Sansür genişleyecek, geriye dönük tüm Hükümet eleştirileri içeren haberlerin silinmesi sağlanacak. Bu içeriklerin adresleri de arama motorlarından çıkartılacak” dedi.

Maddede geçen “unutulma hakkı” hakkında da konuşan Akdeniz, “Yapılmak istenenin vatandaşı unutulma hakkı ile yakından uzaktan bir alakası yok. Asıl unutturulmak istenen hükümetin siyasi geçmişi, ortaya çıkartılan yolsuzluk ve usulsuzlukler. Eğer bu taslak Meclisten geçerse tertemiz bir siyasetimiz ve internetimiz olacak” ifadelerini kullandı. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam

Exit mobile version