Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Akar tehdit etti, Türkiye F-16 uçurdu

Azerbaycan-Ermenistan sınırının Tovuz bölgesinde pazar akşamında başlayan ve ağır silahların da kullanıldığı iki ülke askerleri arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Uluslararası kamuoyu iki ülkeye ‘ateş kes’ çağrısı yaparken, Türkiye dün bölgede F-16 uçaklarıyla adeta gövde gösterisi yaptı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, “Azerbaycanlı gardaşlarımızın kanlarının yerde bırakılmayacağından eminiz” diyerek Ermenistan’ı tehdit etti.

Gerilimin her geçen gün tırmandığı Azerbaycan-Ermenistan sınırında son yılların en sıcak günleri yaşanıyor. Bölgede yaşanan çatışmaların son bulması için başta Rusya olmak üzere birçok ülke ‘ateşkes’ çağrısı yaparken, iki ülke birbirlerini sivil yerleşim bölgelerini vurmakla suçlayıp, şiddeti artırıyor.

Yıllardır devam eden Dağlık Karabağ sorunu etrafında devam eden çatışmalar karşılıklı açıklamalarla yeni bir boyut kazanırken, son olarak Ermenistan, Azerbaycan’daki Mingeçevir Barajı’nı vurma tehdidinde bulundu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise, bu tehdide karşılık Azerbaycan ordusunun elindeki füzelerin Metzamor Nükleer Santralı’na ulaşma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Bakanlık Sözcüsü Vagif Dargahlı, “Ermenistan tarafı, Azerbaycan ordusunun elindeki en modern füze sistemlerinin yüksek bir hassasiyetle Metzamor Nükleer Santrali’ni vurma yeteneğine sahip olduğunu unutmamalı. Bu, Ermenistan için büyük felakete yol açar” ifadesini kullandı.

Dargahlı, “Mingeçevir barajının bulunduğu coğrafya, yapılan müstahkem çalışmalar ve elimizdeki hava savunma sistemleri düşmanın stratejik tesisimizi vurmasına izin vermez” diye ekledi.

İki ülke arasında devam eden çatışmalarla ilgili Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu hafta başına yaptığı açıklamada, “Elbette Azerbaycan ordusu gereğini yaptı ve bu saldırıları püskürttü. Buradan şunu görüyoruz, Ermenistan özellikle işgal ettiği topraklardan, dikkati başka yerlere çekmek istiyor yeni çatışma alanları oluşturarak” demişti.

Çavuşoğlu, bugüne kadar Ermenistan’ın hiçbir çözüme yanaşmadığını vurgulayarak, “Ermenistan’ın yaptığı kabul edilemez. Aklını başına toplasın. Azerbaycan yalnız değildir. Biz Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milleti olarak tüm imkanlarımızla Azerbaycan’ın yanındayız.

Azerbaycan işgal edilmiş topraklar ve Karabağ konusunda hangi çözümü tercih ediyorsa biz Azerbaycan’ın yanında olacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Çavuşoğlu’nun bu açıklamasından iki gün sonra ise Türkiye’ye ait F-16 savaş uçakları, Ermenistan sınırında uçtu. Azerbaycan basını F-16’lara ait görüntüleri ‘son dakika’ gelişmesi olarak duyurdu.

Beş gündür süren çatışmalarda Azerbaycan aralarında bir generalin de bulunduğu 13 askerinin hayatını kaybettiğini açıklarken, Ermenistan ise altı askerinin öldüğünü açıkladı.

Türkiye, Ermenistan’a karşı söylemlerini her geçen gün daha da sertleşirken, son olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Azerbaycan’a her türlü desteği verileceğini açıkladı.

Akar, saldırıların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, kendisinin de Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ile görüşerek gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

Yaşananlarla ilgili yapılması gereken ne varsa yapılacağını ifade eden Akar, “Azerbaycan’ın Tovuz bölgesine gerçekleştirilen alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Azerbaycan Türkünün acısı bizim acımızdır. Orada yaşadığınız her türlü sıkıntının burada çok derin şekilde hissedildiğini de hepinizin bilmesini istiyorum” diye konuştu.

Akar özetle şunları söyledi:

“Azerbaycanlı gardaşlarımıza taziyelerimizi sunuyoruz. Kanlarının yerde bırakılmayacağına emin olduğumuzu da ifade etmek istiyorum.

Yukarı Karabağ’ın hiçbir hukuki gerekçe ve meşruiyete dayanmadan işgalini kabul etmemizin mümkün olmadığını her platformda söyledik, söylemeye de devam edeceğiz.

Bu konuda Azerbaycanlı gardaşlarımızın, yiğit insanların yapacağı tüm mücadelede onlarla beraber olduğumuzu Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Türkiye’de asker sivil herkes ifade etmekte olup, tüm halkımız bu duygu ve düşünceyi paylaşmaktadır. Buna tüm kalbimizle inanıyoruz ki biz ‘İki devlet bir milletiz’. Dilimiz, dinimiz, tarihimiz, anlayışımız birdir, beraberdir. Kederde ve kıvançta bir ve beraberiz.

Bu gerçekten Ermenilerin boyunu aşan bir teşebbüstür. Biz de diyoruz ki bu açtıkları kumpasın altında kalacak, bu kumpasta boğulacak ve yaptıkları işin hesabını mutlaka ödeyeceklerdir.”

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluğun, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin çok önemli olduğuna vurgu yapan Akar, “Azerbaycanlı gardaşlarımıza yapılan her türlü saldırıya karşı bundan önce nasıl Azerbaycanlı gardaşlarımızla beraber olduysak bundan sonra da olmaya devam edeceğiz.

Azerbaycanlı gardaşlarımızla bir ve beraberiz, acılarını yüreğimizde hissediyoruz, biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, TSK olarak ne yapmamız gerekiyorsa bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan, Azerbaycan’da binlerce gösterici iki gecedir sokaklara çıkarak, Ermenistan ile sınırdaki çatışmalar nedeniyle savaş açılmasını isteyen gösteriler düzenliyor.

Başkent Bakü’de yürüyen göstericilerin bir kısmı parlamento binasına girerken, hükümete orduyu harekete geçirmesi çağrısında bulundu.

Kaynak: Ahval

Exit mobile version