Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AB’de kritik toplantı: Türkiye’ye yaptırım kararı çıkar mı?

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki Doğu Akdeniz krizi ve bazı AB ülkeleriyle Suriye ve Libya’da karşı karşıya kalınan politikalar nedeniyle yaşanan gerginlik nedeniyle AB Dış İlişkiler Konseyi bugün Türkiye özel gündemiyle toplanacak. 27 ülkenin dışişleri bakanlarını bir araya getirecek kritik toplantı son dönemde Libya’da Ankara ile gerginlik yaşayan Fransa’nın çağrısıyla gerçekleşiyor.

Fransa, Ankara’ya yönelik ek yaptırım uygulanmasını istiyor. Kritik toplantıda Ankara’ya yönelik bir yaptırım kararının çıkıp çıkmayacağı merak ediliyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre AB dönem başkanı olan Almanya bu süreçte Türkiye ile ilişkileri germek istemiyor. Bu nedenle AB dışişleri bakanlarının Türkiye’ye ek yaptırım konusunda bir karar almaları beklenmiyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian, 24 Haziran’da yaptığı bir açıklamada, AB’nin çok süratli bir şekilde Türkiye ile ilişkilerin geleceğini kapsamlı ve tabulardan arınmış bir şekilde masaya yatırması gerektiğini söylemişti. Drian, 1 Temmuz’da yaptığı başka bir açıklamada da Doğu Akdeniz’de hidrokarbon faaliyetlerini sürdüren Türkiye’ye karşı Temmuz 2019’da alınan kararlara ilave yaptırımların alınabileceğini ifade etmişti.

Diplomatik kaynaklar, bugünkü toplantıdan Fransa’nın talep ettiği şekilde yeni bir yaptırım kararının çıkmasının çok zayıf bir olasılık olduğunu belirtiyor. Ancak AB içerisinde Türkiye ile ilişkilerin geleceğine ilişkin bir tartışmanın başlatılması sonucunu vermesi açısından bu toplantı kritik önem taşıyor.

Kritik toplantıda, geçen hafta Ankara’da temaslarda bulunan AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de yer alacak.

Yunanistan da AB’den bir dizi güçlü önlem almak için hazırlık yapmasını istemişti. Yunanistan ve Fransa dışişleri bakanları da bugün Paris’te bir araya gelerek konsey toplantısı koordinasyon gerçekleştirecekler.

Fransa, 10 Haziran’da Libya açıklarında Türk ve Fransız savaş gemileri arasında yaşanan gerilimi önce NATO’ya taşımış, orada iddialarının desteklenmemesi üzerine Türkiye ile ilişkileri bu kez AB platformuna taşıma kararı almıştı.

Exit mobile version