Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“İlacı verilmeyen mahpusun durumu kötüleşti”

431. F Oturması

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 431. Haftasındaki F Oturmasında hasta mahpus Özgür Azad İnci’nin durumunu anlattı.

Açıklamada devletin, hem pandemi sürecinde hem de öncesinde tarafı olduğu ve mahpusların haklarını garanti altına almayı taahhüt ettiği sözleşmelere uymamakta ısrar ettiği ifade edildi.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) son verilerine göre 220 bin kapasiteli Türkiye cezaevlerinde şu anda yaklaşık 280 bin kişi bulunuyor. Bunların arasında 457’si ağır olmak üzere 1334 hasta mahpus var.

21 yıldır hapishanede, ileri derece şizofreni hastası

“Özgür Azad İnci, Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutulan ağırlaştırılmış müebbet hapis hükümlüsü. 21 yıldır hapishanede olan İnci, ağır kalp ve tansiyon hastası.

“İnci’nin en önemli sağlık sorunu ileri derece şizofreni hastası olması. Son 12 yıldır şizofreni hastalığına iyi gelen ve davranışlarının normalleşmesini sağlayan “Solian” adlı bir ilacı kullanıyordu. Ancak 2 ay önce cezaevi idaresi tarafından “bu ilaç artık piyasadan kaldırıldı” denilerek farklı bir ilaç verildi.

“Ailesi pandemiyle birlikte engellenen görüş hakkından dolayı kendisini aylardan sonra ilk defa birkaç gün önce gördü ve İnci’nin birkaç ay içinde akıl sağlığını hemen hemen tamamen kaybetme noktasına geldiğini gözlemlediler.

“Ailenin aktarımına göre Azad İnci’nin şizofreni hastalığı ağırlaşmıştı. İnci, görüş boyunca onlara, gördüğü halüsinasyonları anlatmış, ailesine birlikte kaldığı koğuş arkadaşlarını tanımadığını, sürekli insanların ve gardiyanların saldırısına maruz kaldığını, gözlerinin önünde büyük bir patlama meydana geldiğini söylemiştir. Bu durumu aileyi fazlasıyla endişelendirdi.

“Aile, “Solian” adlı ilacın hala satıldığını öğrenmiş ve Azad İnci’nin kardeşi bunu hapishane yetkililerine bildirmiştir. Ancak hapishane yetkilisi, Azad İnci’ye “Solian” adlı ilacı vermeyeceklerini, yeni ilacın daha iyi bir ilaç olduğunu söyleyerek kardeşinin söylediklerini dikkate almamıştır.

“Azad inci’nin tedavisine getirilen engeller, yaşamını tehdit etmektedir. Bu engeller derhal kaldırılmalıdır.” (AS)

Kaynak: Bianet

Exit mobile version